Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agar
Ekspert
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: DOLNYŚLĄSK
|
Wysłany: Nie 10:26, 06 Sty 2008 Temat postu: smacznego!!! |
|
|
Super.ciesze sie ,że admin posłuchał sugestii mojej.kiedy przypomnę sobie moje problemy,jak syn sześciolatek powiedział ,że nie będzie jadł mięsa,córka i starszy syn staneli za nim okoniem i tak mnie pilnowali,że ze śmieci wyciągali papierki sprawdzając czy nie dałam jakichś mięsnych komponentów.
Jak zagroziłam laniem to przestali tłumaczyłam,że ich kocham i nie będę oszukiwać.lanie dopiero poskutkowało.
Już minęło lat troche dzieci są dalej weget my z mężem nie ale udało mi się pogodzić kuchnie ,żeby nie zmuszać nikogo do niechcianych dań nie przesiadywać od rana do wieczora w kuchni.
Ale na początku obiad zaczynałam o ósmej i cały dzień gotowałam.
Koszmar i bezradnośc.
wiem ,że najlepsze są sprawdzone przepisy i rady.
Shalom!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Oliwka
Wyjadacz
Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 21:35, 06 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
- Zatem zaczynaj
- jak poczują zapach to sie zleca - wszak przez żołądek do ....
- ale nie zaduzo naraz bo jak sie rozsmakują to nie będą myśleć
- cos prostego na ząb
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agar
Ekspert
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: DOLNYŚLĄSK
|
Wysłany: Pon 0:11, 07 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
podam wam coś co jest moim przebojem i zdobywa zawsze uznanie .
zarabiamy ciasto drożdżowe(nie opłaca się z mniej jak z kilograma mąki)
1kg kapusty kisz ugotować, odcedzić.między czasie udusić cebulę ok 20dkgi na te cebulę wrzucic posiekaną kapustę doprawić pieprzem czarnym i białym,sól(veget)
pieczarki-ja dodaję suszone mielone nózki grzybów- jakie mam,czosnek 2-3 duże ząbki farsz musi być trochę ostrzejszy.dodać granulat sojowy-jeśli nie ma granulatu daję pokruszone kotlety sojowe ala schbowy,nie moczę wcześniej.
Doprawiony przesmażony farsz przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję zawsze troche suchej tartej bułki,żeby wciągnęla olej i wodę.
Ciasto drozdźowe1kg mąki 5 dkg drożdży woda(mleko)olej lub margaryna można jajko szczypta soli wyrobić po wyrośnięciu przerobić wałkować jak ciasto pierogowe
i robie jak pierogi,można piec w piekarniku lub smażyc jak pączki.
Najsmaczniejsze ciepłe do barszczyku mniam ...chyba jutro zrobie.REWELACJA!!!
shalom!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Oliwka
Wyjadacz
Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:26, 07 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
- znaczy się ,że całość już uduszona przepuszczasz przez maszynke
- kapusta z " mięsem "
- no tak narobiłaś smaczku a ile na to czasu potrzeba ?
- ok 2,5 godz ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Seraf
Dyskutant
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 17:10, 07 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Ja lubię kotlet mielony z buraczkami na cieopło i ziemnniaczki tłuczone z masłem
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Seraf dnia Pon 17:10, 07 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agar
Ekspert
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: DOLNYŚLĄSK
|
Wysłany: Pon 19:59, 07 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Tak uduszone przez maszynke ,a co.Może być siekane ale lepsze jest mielone.Wiesz na początku to tyle czsu zabierze ale potem juz mniej.no i ja rozkładam na dwa dni jednego gotuję kapuste,a drugiegozarabiam ciasto i nim wyrośnie szykuje farsz reszta zależy jak szybko lepisz pierogi.
Seraf i nie wegetarianie są tym jedzonkiem zachwyceni.Buraczki fakt dla mnie na zimno to profanacja.
Moge podać Ci dobry sos z pieprzu do kotlecika.
Shalom!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Oliwka
Wyjadacz
Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 20:31, 07 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
- Sos z pieprzu - no ciekawe ,ciekawe wytrzymamy ?
- a ja dzisiaj jadłam kotleciki z jajka
- a ciekawe w smaku są kotleciki z ziemniaczków .
- Pamiętam , jak kiedyś podałam panu malarzowi to za nic nie
chciał uwierzyć ze to nie jest mięso
- ugotowane ziemniaczki utłuczone ,lub zmielone do tego
- dodac jak do mielonego
- cebulka uduszona
- bułka umoczona
- jajko surowe
- pieprz ,sól majeranek ,lub co kto lubi
- zarobic jak mielone uformowac opanierowac w bułeczce i na tłuszcz
przyrumienic i podawac jak kto lubi
mizeria
surówka z kiszonej kapusty
sałata
itp
czujecie ten smak
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Oliwka dnia Pią 11:31, 16 Sty 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Agar
Ekspert
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: DOLNYŚLĄSK
|
Wysłany: Wto 13:17, 08 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
no to do tych kotletów czas na sos
Do rondelka łyzka masła i łyzka (płaska)maki podsmażyc ale nie rumienic, dolać wody z mlekiem ok pół szkl.soł(veg)odrpobinę pieprzu czarnego i Tu mozna do smaku łyzeczke pieprzu Białego lub zielonego lub kolorowego(wygląda najciekawiej)w ziarkach i troche(1/4łyżeczki) tego samego zmielonego.Pieprz mielony mozna dodwać na końcu żeby nie przedobrzyć po spraktykowaniu juz każdy do smaku dopasuje,
Porcje można zmniejszyc na łyżeczki ja nie gotuję mało więc i moje przepisy sa obfitsze.
Kotlety ziemniaczane radą rodzinną na jutro!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Oliwka
Wyjadacz
Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 11:38, 16 Sty 2015 Temat postu: http://biblia.phorum.pl/index.php |
|
|
.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|